Da kanelsnegle var truede!
Rubrikken til denne artikel skal selvfølgelig ikke forstås som, at kanelsnegle er en truet dyreart, for kanelsnegle er ikke en eksotisk betegnelsen for en bestemt snegletype, men derimod et lækkert bagværk, som man kan finde i de fleste bagerbutikker, og som mange mennesker også ynder at lave selv.
Men truslen var faktisk reel for en håndful år siden for især bagerierne og andre professionelle, der lavede og solgte kanelsnegle til andre.
Truslen bestod i, at EU – som det er set i så mange andre tilfælde – ville gå ind og regulere på et område, der så ramte Danmark, selvom EU måske ikke havde tjek på, hvordan de reelle forhold var i vores lille andedam herhjemme.
De fremlagde nemlig for et par år siden nogle retningslinjer for, hvor meget kanel man som bager og anden professionel skaber af blandt andet kanelsnegle, som skulle bruges til videresalg, der måtte være i dem.
Og det kunne have betydet døden for kanelsneglene, som vi kender dem herhjemme.
For denne forordning betød nemlig, at der skulle skæres markant ned på indholdet af kanel i kanelsneglene, således at den markante smag, som vi kender det fra kanelsnegle, ville blive markant reduceret.
Heldigvis kom der kort tid efter en redning fra eget geled, da vores egen Fødevarestyrelsen gik ind og på lovlig vis fiflede lidt ved, hvordan kanelsnegle skulle kategoriseres.
Lidt simpelt forklaret betød det, at kanelsnegle ikke faldt ind under den kategori af bagværk, som skulle reducere deres brug af kanel i kanelsnegle.
Redningen var sikret, så danskerne stadig den dag i dag kan gå ned i en bager og bestille en kanelsnegl eller flere og få dem med det vante indhold af kanel i sig.
Bemærk igen, at dette kun gjaldt for salg af kanelsnegle. Hvis man ville lave dem selv derhjemme, var der selvfølgelig ingen begrænsning for, hvor meget kanel du måtte lyste at putte i dem.