Opel er et tysk traditionsmærke
Hvis du bor i København og er på udkig efter en ny bil har du måske også set på Opel i Brøndby.
Opel er et traditionsrigt gammelt tysk bilmærke. Faktisk rækker Opels historie sig tilbage til 1800-tallet, men dengang var det ikke biler, der var på programmet. Først blev der lavet symaskiner på Opels fabrik i den tyske by Rüsselheim am Main. Senere var der cykler på programmet. Og så i 1899 begyndte man at producere biler hos Opel.
Hvad de færreste nok er klar over, er at virksomheden også i slutningern af 1920’erne beskæftigede sig med raketforskning og flyvning.
I 1928 købte den store amerikanske bilvirksomhed General Motors aktiemajoriteten i Opel for ca. 25 mio. dollars. og er par år senere overtog de også de resterende 20 % af aktierne og var dermed eneejere af den tyske industrivirksomhed.
Opel var den første tyske bilproducent, der oprettede et forsikringsselskab og et finansieringsselskab for bilkøbere. Det skete i året 1929.
Lastvogne til Hitlers krigsmaskine
I 1930’erne havde Opel et stort hit med lastvognen Opel Blitz. Denne meget fine og funktionelle lastvogn kunne også bruges af det tyske militær. Opel Blitz kom da også til et transportere soldater, materiel og forsyninger i stor stil for den tyske værnemagt under Anden Verdenskrig.
Og som om det ikke skulle være nok at have faciliteret Adolf Hitlers lynkrig ved at gøre det tyske militær mobilt, så er Opel også blevet beskyldt for at have benyttet tvangsarbejdere til arbejdet i deres fabrikshaller.
Opel Blitz er kommet i flere versioner som varevogn i årtierne efter krigen, men i dag er det personbiler som den lille Opel Corsa eller den større Insignia, der tegner billedet af Opel, eller den velkendte Opel Astra. Der er dog også en varevogn, Vivaro-modellen, i Opels program.
I 2017 blev Opel solgt til Groupe PSA, som er en fransk koncern.